31.5.2013

Isomummia & lastenvaatekutsuja

Eilen oli toooooosi kuuma päivä ja lähdettiinkin puolenpäivän aikaan Antin porukoille. 
Siellä ei ollut mummopappoja vaan siellä oli Pellon isomummi, joka oli tullut lentokoneella Lapista Hyvinkäälle.
Saa koko ajan sanoa ei, koska Lukas laittaa kaiken suuhun.
Antin äiti osti vähän aika sitten Lukakselle aurinkorasvan ja se sanoi, että sitä pitää laittaa Lukakselle kun se on auringossa. Minä taas sanoin, ettei Lukas tarvitse mitään rasvoja ja kannoin Lukaksen sisälle. Olen aika varma, 
että Lukaksella on samanlainen iho kuin minulla. En ole koskaan käyttänyt Suomessa aurinkovoidetta. En
ole ikinä palanut, en Kreikassakaan. Vauvalla aurinkovoide imeytyy suoraan ohuen ihon läpi elimistöön. 
Onkohan näiden aineiden kemikaalicocktail yhtään sen parempi asia kuin ihon palaminen?
Käytättekö te vauvoilla aurinkovoiteita?
 Isomummin kolmas paketti Lukakselle.
 Nalle Puh -paita, jonka Lukas saa pukea viikonloppuna Mikko-sedän valmistujaisjuhliin.
Syötiin vähän makkaraa ja uusia perunoita :P
 Jälkkäriä.
Äidin jäätelövaras.
 Runrunrunrun.
Sitten lähdettiin mummilasta suoraan Suvin Silverjunglen lastenvaatekutsuille.
Lukas & Sylvester.
 
Suvi oli tehnyt ihanan makuisia isoja muffineita ja nyt meitä harmittaa kun ei otettu niistä kuvia! 
 Muffineissa oli kuitenkin päällä valkosuklaata, sisällä dumle -karkki ja taikinassa suklaarouhetta :P
P.S Lukas on ihana kun se aina matkii mua.
P.S.S Käykää vielä antamassa peukkuja TÄSTÄ
Tykkäyksiä kilpailussa voi antaa 9.6 asti!

Hyvää viikonloppua! 

57 kommenttia:

 1. Anonyymi31.5.13

  Mulla ei lasta oo, mutta jos olis ni en kyllä pistäis aurinkorasvaa. Mitä järkeä torjua syöpää syöpää aiheuttavalla aineella? Oikeanlaiset vaatteet vaan päälle ni eiköhän sillä pärjää. :)

  T. Nanna

  VastaaPoista
 2. Kyllä me ainakin ollaan ehdottomasti käytetty rasvaa Jasperilla! "Kemikaalit" kuitenkin pikkasen pienempi paha kuin syöpä tai ihon palaminen ja sit toiseen sattuu :S Mäkään en pala ollenkaa, en oo ikinä palanut mutta kyllä pienten lasten iho kannattaa suojata :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää kattoo sit ku Lukas on isompi. Sillon se on ulkona varmaan kauemmin kuin nyt. Mut nyt suojaan sen mielummin pitkähihasella paidalla tai sit välttelemällä ulkona olemista jos on kauhean aurinkoista :D

   Poista
 3. Alle 2- vuotiailla ei suositella käytettävän aurinkorasvoja.
  Vauvalla suositellaan auringossa olevan pitkähihaset- ja lahkeiset/uv-vaatteet.. :)

  VastaaPoista
 4. Nii ja unhoin mainita vielä että apteekista saa sellasta aurinkorasvaa joka käy alle 1-vuotiaille eikä sisällä turhia kemikaaleja! :)

  VastaaPoista
 5. voisin viel asetella muutamat muffinit siihen telineeseen ja ottaa kuvan, ku niitä jäi niin paljon :D

  VastaaPoista
 6. Meille terkkari sano että noin pienille ei saa laittaa aurinkorasvaa juurikin tuon kemikaalimäärän takia.

  VastaaPoista
 7. Anonyymi31.5.13

  Aurinkorasvaa saa käyttää alle 1 vuotiailla, mutta ei saa käyttää mitään markettejen rasvaa, vaan apteekista saatavaa, jossa on vain fysikaslinen suoja :) Se ei imeydy siis ihoon ollenkaan, eikä ole kemikaaleja niinkuin markettejen rasvoissa. Mutta paras suoja on vaatteet ja varjossa olo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep en oo menos ostaan mitään rasvoja, saa vaatteet ja varjot suojaa :)

   Poista
 8. en oo määkään Leevillä mitään aurinko rasvoi koskaa käyttäny. :)

  VastaaPoista
 9. Ei oo vielä kaveri tänä kesänä maailmassa, mut vaikka ois niin en laittais. Meistä vanhemmista ei kumpikaan käytä rasvoja eikä pala täällä tai ulkomailla, joten tuskin palaa beibikään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep en usko et palaa jos äiti ja iskäkään ei pala ja vauvaa voi pitää tosi helle päivinä varjossa :)

   Poista
 10. Anonyymi31.5.13

  luonnonkosmetiikasta tehdyt aurinkovoiteet sopivat vauvoille eivätkä sisällä mitään kemikaaleja :) saa apteekista!

  VastaaPoista
 11. Anonyymi31.5.13

  Noin pienen lapsen suojaisin aina vain vaatteilla.
  Sitten isompana lapsena rasvaa josta kemikaalit ei imeydy ihon läpi (näitäkin on jonkin verran markkinoilla)
  t.saippuakauppatäti :')

  VastaaPoista
 12. Mäkin ostin meidän vauvalle aurinkorasvaa, mutta en sitten oo käyttäny sitä kun luin jostain, ettei alle 2 vuotiaille saa laittaa, just kemikaalien takia. Helpompaa vaan laittaa vauva varjoon, suojaavat vaatteet tai sit mieluiten olla vaan sisällä, kun on kaikkein porottavin auringonpaiste :)

  VastaaPoista
 13. Anonyymi31.5.13

  kookosöljy ja karitevoi ovat luontaisia aurinkosuojia. Suojakerroin n.5. Minä en todellakaan aio käyttää synteettisiä ainesosia sisältäviä aurinkorasvoja omalla lapsella kun en käytä niitä itsekään. hyi.

  VastaaPoista
 14. Me ei olla Vilillä käytetty vielä aurinkorasvaa, kun ei nyt hirveemmin ole auringossa joutunut olemaankaan. Mökille lähdetään ensi viikolla koko viikoksi niin sinne ostan kyllä apteekista aurinkorasvaa, koska Vili hikoilee ainakin hullun lailla jos sillä on tällaisilla keleillä pitkät vaatteet. :D

  VastaaPoista
 15. Anonyymi31.5.13

  Myös semmoinen fakta noista aurinkorasvoista, että ne tekevät lapsen herkälle iholle kalvon joka estää lämmön haihtumisen (kun pienet lapset eivät muutenkaan hikoile) ja vaarana on lämpöhalvaus (ihan virallisilla nettisivustoilla tästä asiaa). Puhumattakaan niistä myrkyistä. Vaalea pitkähihainen vaan päälle, on muuten ihokin viileämpi kun ei pääse aurinko polttamaan suoraan iholle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi4.6.13

   Ei pidä paikkaansa, olisko lähdettä? Eikä sitä rasvaa tarvii sivellä koko vauvan keholle, vaan esim. just vähän käsiin tms mihin jää paljasta ihoa vaatteiden jälkeen. Lämpöhalvausta on mahdoton saada jos juo tarpeeksi.

   Poista
 16. Anonyymi31.5.13

  Aurinkorasva jossa on vain fysikaalinen suoja, sopii pienelle lapselle. Ei siis kemikaalista suojaa ollenkaan. Apteekista saa näitä joissa on vaan tuo fysikaalinen suoja, ja itse ainakin aion sitä käyttää 1-veellä. Olisi nimittäin ihan mahdotonta ainakin meiän poikaa suojata kokonaan vaatteilla kun raukka niiiiin patteri :D Enkä itse sitä riskiä haluu missään nimessä ottaa, että lapsen iho palaiskin, vaikka itselläni ei pala ikinä.

  VastaaPoista
 17. Mä voisin Masalla käyttää niitä missä on se fysikalistinen suoja niin välttyis niiltä imeytyviltä kemikaaleilta, mutta toki se riippuis ihotyypistä. Jollei Masa pala auringossa ollenkaan niin mitä mä turhaan niitä läträilisin : D

  VastaaPoista
 18. Anonyymi31.5.13

  Itse en suojaisi pelkästään vaatteilla ja varjolla lasta, sillä Suomessa on lyhyt kesä ja mikä ihampaa kuin kirmata lapsena alasti mökin pihalla auringossa, eikä hirveet vaatteet ja huivit päällä istua kököttää varjossa :D Ja se että vanhemmat ei pala, on minusta vastuutonta ajatella ettei lapsi palaisi! Apteekista tosiaan saa aurinkorasvoja joissa ei ole sellasia aineita mitkä ei sopisi alle vuoden ikäiselle ja niitä meidän neuvolassakin juuri tarjottiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä tuosta vanhempien ja lasten ihon eroavaisuudesta. Myöhemmin voi toki olla sama ihotyyppi (ei pala) mutta näkeehän sen ilmiselvästi,että vauvan iho on aivan erilainen kuin aikuisten! Niin ohut ja "herkkä".
   En tiedä onko

   Poista
  2. Asiaa tutkittu oikeasti, mutta olen kuullut ja huomannut, että kerran palanut iho palaa herkemmin uudelleen. Toki kukin tyylillään, mutta itse en haluaisi "kokeilla" palaako lapsen iho ilman suojaa. Nimittäin kokemuksesta tiedän, että palaminen on joskus tuskallisen kivuliasta!!:)

   Poista
 19. Anonyymi31.5.13

  Jokainen fiksu ihminen suojaa itsensä säteilyltä, oli sitten lapsi tai aikuinen. Uv-säteily on haitallista jokaiselle, vaikka et palaisikaan. Lapsen iho on erilainen kuin aikuisen ja se pitää AINA suojata. Ihan pienen iho suojataan vaatteilla ja varjolla (pitkät hihat, uv-puvut jne), vähän isommalle laitetaan myös voidetta iän mukaan (fysikaalinen apteekista/luontaistuotekaupasta). Vaate ja varjo on ensisijainen suoja ja keskipäivänä ei paahteeseen mennä. Halpa hinta syöpävapaasta ihosta, eikö? ;)

  VastaaPoista
 20. Meille sanottiin neuvolasaa et ei missään nimessä saa laittaa markettien aurinkorasvaa vauvalle, meillä siis 10kk ipana:) apteekista saa sitä vauvalle tarkotettua rasvaa joka ei imeydy ihon läpi, mutta vaatteilla se paras suoja auringolta tulee:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Toi meijä aurinkovoide on just markettien. Vaatteilla suojaan huomenna jos paistaa. Tänään oli pilvistä ku oltii ulkona :)

   Poista
  2. Anonyymi2.6.13

   Käsittääkseni on ihan todistettua faktaa että uv-säteet tulevat pilvien läpi, eikä vaatteilla voi millään suojata jokaista ihoaluetta toisin kuin rasvalla. Mutta uskon myös että voimakkaat suojat voivat olla pahaksi varsinkin vauvalle ohuen ihon vuoksi kuten sanoit. Mutta eikös niitä apteekin voiteita kannattaisi kokeilla? :) p.s. ihana blogi :)

   Poista
  3. Voi niit sit kokoeilla jos Lukas on kauan ulkona auringossa 8) Kiitos :)

   Poista
 21. En oo muuten koskaan aiemmin edes tullu ajatelleeks, mitä aurinkorasvat itsessään sisältää! Pitääkin tutkiskella asiaa, vaikka meidän pikkanen nyt onkin niin pikkanen ettei sitä aurinkoon vielä hetkeen viedä. Kiitos kun vinkkasit tästä!

  VastaaPoista
 22. Varjo ja vaatteet ei aina suojaa riitävästi, joten vois olla hyvä käyttää pojalle just noita apteekin pikkulapsille sopivia voiteita, ainakin jos jonakin päivänä tulee oltua paljon auringossa. Suosittelisin sullekin Heli aurinkorasvan käyttöä, vaikket palakaan. Koska uv-säteilyä pääsee ruskettumisesta huolimatta elimistöön ja se voi vaurioittaa kudoksia... Tässä yks aika hyvä linkki: http://rusketus.com/eri-ihotyypit-ja-ruskettuminen

  T: terveydenhuoltoalan opiskelija

  VastaaPoista
 23. Anonyymi31.5.13

  tottakai täytyy aurinkorasvaa laittaa! mutta apteekin vauvoille tarkoitettua!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä mikään pakko oo laittaa. Eikä oo ollu viel tarvetta ku Lukas on ollu nii vähän aikaa auringossa. Jos on kauemmin niin suojaan pitkähihaisella paidalla mielummin ku rasvalla.

   Poista
 24. Mä käytän Liamille aurinkorasvaa, jos ollaan ulkona niin että väkisin paistaa johonkin missä on paljasta ihoa. Noi lasten aurinkorasvat on (en tiedä onko kaikki,ainakin toi meidän) sellaisia, joissa ei ole mitään kemikaaleja. Mielummin rasvaan kuin annan palaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei :) Lukas ei oo koskaan ollu kauaa auringossa ja varmaan mielummin suojaan sit jollain pitkäihaisella paidalla. Lukas on aika tummaihoinen nii en usko et palaa. Mut ulkomail on kyl pakko laittaa :D Antti palo viime vuonna Kreikassa vaikka se käytti aurinkovoidetta xD

   Poista
 25. Anonyymi31.5.13

  Moi! Fakta tietohan on se että mikään ihonhoitotuote EI saa imeytyä elimistöön mutta pienille lapsille joistain kemikaaleista saattaa olla haittaa. Olen itse kosmetologi ja perehtynyt ihonhoitoon perinpohjin. Minulla itselläni on myös samanikäinen poika kuin Lukas enkä myöskään aio käyttää aurinkovoidetta hänelle, koska ehdottomasti paras suoja on varjo ja vaatteet. :)
  Blogisi on ihan mahtava ja teidän arkea on kiva seurata! Hauskaa kesän jatkoa teidän koko perheelle! - Sanni

  VastaaPoista
 26. Minä oon pähkäillyt tämän aurinkoasian kanssa ihan mahdottomasti viime päivinä! Kun pikkumiehestä oikein huomaa, kuinka tuskaista lämpöisellä on, mutta silti ei uskalla lähteä pojan kanssa lyhythihaisella varustuksella liikenteeseen juurinkin auringon vuoksi! Heh, ja meillä ei voi ajatellakaan tuolla tavalla, että "poika ei palaisi, kun vanhemmat kestävät aurinkoa hyvin", sillä meidän perheessä on kaksi kalkkilaivan kapteeni -tyylistä vanhempaa, joista toinen vielä kunnon punapikmentillä varustettu :D Eli jos poika vanhempiinsa on tullut, palaa varmasti!

  Täytyy vaan tyytyä oleskelemaan mahdollisimman varjoisilla ja viileillä paikoilla :) Ja täytyy kysellä vaikka terkkarin parhaat vinkit tähän asiaan ensi viikolla!

  Aurinkoista viikonloppua teidän perheelle! :)

  VastaaPoista
 27. Mulle einakin sanottiin apteekissa joskus ettei mieluiten alle 3 vuotiaalle aurinkorasvoja. Lähdettiin kuitenkin ulkomaille ja poika oli 7kk niin acolla oli joku sellanen rasva missä oli 50 suojakerroin ja sano että sitä voi vauvallekkin laittaa.

  VastaaPoista
 28. Anonyymi31.5.13

  Heitä nyt tolla aurinkorasvalla jo veslintua! Pikkulapset varjoon ja pitkähihasta päälle. Tarvii hifistellä apteekin rasvoilla, kun käyttää järkeä.

  Mikä lentokone muuten lentää Pellosta Hyvinkäälle?

  VastaaPoista
 29. Voi ei, löytyi ihan "vähän" erilainen merkitys sun blogin nimelle :D

  http://www.sci-news.com/biology/article01087-fairyfly-tinkerbella-nana-peter-pan.html

  VastaaPoista
 30. Anonyymi31.5.13

  oli pakko tulla kommentoimaan tuohon aurinkorasva asiaan liittyen.

  Vauvojen ihoa on suojattava auringolta. Vaatteet tietysti ovat yksi tapa mutta jos on todella kuuma niin EHDOTTOMASTI Pitää suojata aurinkovoiteella, jos auringossa ollaan yhtään esim. 15 min kauemmin.

  Vaikka sinä et ole koskaan palanut tai kukaan muukaan, niin se ei tarkoita, etteikö aurinko pääsisi vaurioittamaan ihoa. Palaminen on se paha asia mutta vaikka iho ei palaisikaan niin aurinko voi vaurioittaa niin pienen kun isonkin ihoa. Ja monet muutokset ihossa auringon takia näkyvät vasta jos sinä olet +20 niin sitten kun olet esim +50v.

  Toki aurinko on terveellistä. sehän muodostaa iholla d-vitamiinia mutta kuitenkin terveellisissä mittakaavoissa otettuna, aurinkorasvasuojausten tai/ja vaatuksen kanssa... d-vitamiini pääsee vaikuttamaan aurinkorasvasta huolimatta.

  Eli aurinkorasva kehiin sanon minä :)

  Anteeksi jos tekstini kuulosti " tylyltä" huomasin itsekin, että puhuin aika suoraan ja terävästi, mutta tarkoituksenani oli vain sanoa, että ehdottomasti aurinkorasvaa :) tai jos kovasti " pelkäät" niin ainakin lapsi varjossa.... hattu/lasit ja jtn pitkähihasta vaatetusta...tietty kevyttä ettei läkähdy..

  VastaaPoista
 31. Anonyymi31.5.13

  Edelliseen tekstiin vielä, että Lukashan on vielä alle 2v. eli aurinkorasvat ei tietty ole " suositeltavia " jos on uskominen ammattilaisiin. Eli etelässä jos on lomalla jossain niin sillon aurinkorasva on pienempi paha kuin aurinko mutta muuten ensisijainen lapsen suojaaminen auringolta on vaatetus.on kehitetty tietääkseni sellasia vaatteita lapsille joissa on uv-suoja. eli uv-suojatut vaatteet. Kantsii katsella jos sellasia löytyisi.. vois löytyä just kesällä mukavia päällepantavia :) ja hattu ja aurinkolasit mukaan, mitkä teillä onkin näkyneet.

  VastaaPoista
 32. Anonyymi1.6.13

  Hei vauvojen rasvailijat, aurinkorasva suojaa ihoa palamiselta, jolloin iho ei enää luonnollisesti ilmoita, koska on ollut liikaa auringossa ja säteilyn määrä siis kasvaa luonnollisesti ja näin ollen tekee vaan hallaa itselleen huijaamalla itseään aurinkorasvan avulla. Aurinkorasvaa tulisi levittää lähes puolen sentin kerros, ennen kuin se tosiaan suojaa uv säteiltä, näinkö moni tekee? Rasvojen suoja on tutkittu laboratoriossa levittämällä rasvaa paksusti keinotekoiselle materiaalille, joten käytännössä suoja ei ole sama, kuin paketissa ilmoitettu. Aurinhkorasvoissa on myös mineraaliöljyjä, jotka yhdessä auringon kanssa reagoidessaan muodostavat syöpää aiheuttavia yhdisteitä. Kannataa siis ottaa selvää asioista, eikä aina mennä vanhanaikaisten olettamuksien mukaan. Asioita tutkitaan ja nykyään saadaan selville pelottavia asioita. On eri asia päiväntasaajan alueella, missä uv säteily on nelinkertaista käyttää aurinkorasvaa, mutta suomessa riittää suojaava vaatetus.

  VastaaPoista
 33. Anonyymi2.6.13

  "On eri asia päiväntasaajan alueella, missä uv säteily on nelinkertaista käyttää aurinkorasvaa, mutta suomessa riittää suojaava vaatetus."

  Kyllä aurinkorasvojakin on luonnollisia ja kemikaalittomia. On myös apteekeissa sellaista mikä sopii alle 1v lapsille, ja on turvallista. Luontaistuotekaupoissa on myös luonnollisia aurinkorasvoja.
  Pienen lapsen iho tulee aina suojata auringolta, mieluiten vaatteilla, mutta jos hellettä on 30 astetta niin eihän lapsen voi antaa muhia missään pitkähihaisissa vaan pakko laittaa kevyempää vaatetta.

  Jo yhden kerran palaminen auringossa, voi aiheuttaa sen että saa ihosyövän myöhemmin. Lisäksi lapsen herkkä iho voi palaa todella nopeasti, vaikka Heli kestäisi aurinkoa ilman rasvoja niin Lukas on vielä vauva, ihan erilainen iho kuin aikuisella. Jos se iho palaa niin onko kivaa sitten kun lasta kuumottaa, iho on kipeä, hilseilee jne.
  Todellakin aurinkosuojaa lapselle.. Ymmärrän Helin huolen kemikaaleista, mutta kyllähän auringossa ilman suojaa oleilu on tyhmää myöskin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi3.6.13

   Voi kun oliskin kyse vain kemikaaleista!! Mutta KAIKKI aurinkorasvat, myös ne apteekin "hyvät" rasvat jättäät kalvon vauvan iholle ja vauvan lämmönsäätelyjärjestelmä ei toimi kuten meillä aikuisilla, joten sen kalvon alla iho kiehuu! Ei missään nimessä mitään rasvoja alle 1-vuotiaalle vauvalle!!!

   Poista
  2. Anonyymi4.6.13

   Sehän nimenomaan ei saa imeytyä ihoon vaan nimenomaan pitää jättää se kalvo iholle, se niiden apteekin rasvojen idea onkin xD Suosittelen jokaista lukemaan asiasivuilta aiheesta, löytyy paljon tietoa!

   http://www.terve.fi/vauvaika/nain-valitset-aurinkovoiteen-lapsellesi

   http://www.terve.fi/vanhemmuus-ja-kasvatus/3-hyvaa-syyta-suojata-itsesi-ja-lapsesi-auringolta

   http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/Aurinko/Aurinkovoiteet-lapsille

   Tuolta löytyy rasvoja yliherkille, samoten pienille vauvoille :)

   Poista
  3. Anonyymi4.6.13

   Voi voi! Et edelleenkään kommentoinut aurinkovoiteiden jättämää kalvoa, jonka alla pienen iho kiehuu. Kokeile itse kietoutua elmukelmuun kun menet päiväksi rannalle. Samalta tuntuu aurinkorasvatusta vauvasta.

   Kauppias (apteekkikin) myy vaikka pilkkihaalareita uimapuvuksi jos asiakas sen ostaa.

   Poista
 34. Anonyymi2.6.13

  Voisitko kuvata videota pitkin päivää, vähän kun päivä kuvina mutta se olis vaan videolla? (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluasin tehä, mut ku ei oo jalustaa kameralle D:

   Poista