19.5.2013

Potta

Ihan totta me ostettiin potta!
Onhan poika kohta jo tai vasta 9 kuukautta, mutta mun mielestä voi ihan hyvin aloittaa jo harjoittelun
 kokeilemalla aluksi ymmärtääkö Lukas mitä se tarkoittaa. No eilen vihreä potta ja Lukas kohtasivat ensi kertaa.
Lukas saa leikin avulla ensin tutustua pottaan. Lukas kosketteli, rummutteli ja heitteli pottaa innoissaan. 
Laitoin pojan housut jalassa siihen istumaan ja se tietty nousi siitä samalla sekunnilla ylös. 
Voisin kantaa seuraavan kakkailmeen tullessa pojan potalle istumaan ilman housuja, mutta yleensä
 Lukas kakkaa niin nopeasti. Niin nopeasti, etten tiedä vielä kerkeänkö riisumaan vaipan. 
Entäs sitten pissa? Sitä en todellakaan tiedä. En tiedä milloin Lukasta 
alkaa pissattamaan, mutta välillä pissaamisen jälkeen Lukaksella menee kylmät väreet 
tai se tärisee samanlailla kuin vatsani sisällä silloin kun olin raskaana.
Mä en ota tästä mitään stressiä enkä odota tai usko, että vielä tulee mitään tuloksia. 
Meillä pottaa pidetään nyt keskellä olohuonetta.

Minkä ikäisenä teidän mielestä olisi sopiva aika aloittaa pottailu?

Luin keskustelupalstoilta milloin pottaharjoittelut on aloitettu ja mua alkoi naurattamaan kun joku oli kirjottanut sinne, että niiden lapsi oli aloittanut harjoittelut 3kk ikäisenä. Eihän sen ikäistä saa edes istuttaa :D

P.S mulla itellä oli pikkuisena semmonen söpö pinkki potta.

27 kommenttia:

 1. Anonyymi19.5.13

  mekin otettiin potta vasta käyttöön ja neuvolassa neuvottiin että aina päiväunien ja yöunien jälkeen potalle :) ja ite oon vielä aina aamupuuron ja lounaan jälkeen potalle niin on tullut pissa ja kakka molemmat!

  VastaaPoista
 2. Leevi on kaks vuotta eikä vieläkään käy potalla. :D Leevi käy joskus potalla, mutta en vielä ota mitään stressiä tuosta. :) Joskus tulee pissat pottaa, joskus kakka.

  VastaaPoista
 3. Potta oli jo ennen ekaa vuotta esillä, mutta 1,5-vuotiaana alkoi tyttöä itseään moinen kapistus kiinnostamaan "tositarkoituksella" :)

  VastaaPoista
 4. Meillä kävi vasta niin, että Janica oli ilman vaippaa "tuulettelemassa", huomasin ilmeestä että jahas nyt tulee kakka, enkä vaippaa kerennyt laittamaan, joten siitä sitte nopeaa juostii potalle ja siinä nätisti tyttö pysyi kakalla :-D

  VastaaPoista
 5. Anonyymi19.5.13

  9kk on hyvä aika aloittaa. Säännöllisesti vaan potalle istumaan niin kyllä se siitä.

  VastaaPoista
 6. Meidän likka sai 1v. lahjaksi potan ja silloin yritin pikkuhiljaa opettaa tyttöä siinä käymään, mutta hänen mielestään potta ei ollut ollenkaan kiva juttu ja kerran vahingossa sinne taisi pissa tulla. Jätettiin potta omaan arvoonsa ja 1v. 10kk iässä tyttö sitten itse tajusi että on kivempi tehdä tuotokset pottaan kuin vaippaan ja siitä lähtien on potalla käynyt ja vaipat saanut unohtaa :) likka on nyt reilu 2v 2vko ja päiväkuiva :)

  VastaaPoista
 7. Anonyymi19.5.13

  Äitini kertoi, että olin 8 kk kun pissasin aamulla aina pottaan. :D

  VastaaPoista
 8. Anonyymi19.5.13

  Meillä esikoinen harjoitteli 8kk lähtien ja 9kk eka pissa pottaan...toki vahingossa :) nyt tää kuopus on 8kk ja muutamaan otteeseen istunu potalla mut eihän se siinä kauaa pysy ;) lähinnä tutustumista. Meillä kans potta on olkkarissa ja on mukana kuopuksen touhuissa. Tuleepahan tutuksi :)

  VastaaPoista
 9. Anonyymi19.5.13

  Potta on ollut vessassa lapsen 6 kuukauden iästä lähtien ja siinä ollaan istuttu heräämisten ja syömisten jälkeen aina 5-10 minuuttia kerrallaan. Usein on pissa ja kakat tulleetkin. Meillä ostettiin kunnon potta, jossa lapsen on hyvä istua, siis sellainen selkänojallinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi19.5.13

   Meillä on molemmat, selkänojallinen että tuollainen matala. Kumpikaan muksuista ei suostunut istumaan selkänojallisessa. Vain matala kelpas :) meille siis tollainen potta parempi :)

   Poista
 10. Anonyymi19.5.13

  Pottailu kannattaa aloittaa sitten kun lapsi on "tarpeeksi" kypsä siihen, esim. kun hän osaa ilmaista koska on hätä ja vaippa on jo pidempiä aikoja kuiva. Liian aikaisin aloitettu pottailu voi olla jopa haitaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi20.5.13

   Kerrotko tarkemmin näistä mainitsemistasi haitoista?

   Poista
  2. Anonyymi20.5.13

   Samaa mieltä :) Liian aikasin kun rupee harjottelemaan voipi myöhemmin tulla pottailusta inhottava juttu kun ei oikeen vielä ymmärrä koko asiaa. Itse odottaisin vielä puoli vuotta ainakin :)

   Poista
  3. Anonyymi20.5.13

   En oikein jaksa uskoa että sillä kuinka ajoissa pottailun aloittaa on suurta vaikutusta siihen että jos siitä tulee joskus lapselle kurjaa. Se voi olla lapsen mielestä kurjaa vaikka kaksi vuotiaanakin tai vielä senkin jälkeen kun vaipoista on luovuttu. Sen takia vanhempien tehtävä onkin tehdä potasta hieno juttu, missä apuna toimii tarvittaessa hyvin ns pottakirjat, lelut, tarrat yms ja muistaa kehua kovasti joka kerta kun pottaan tulee edes pikkuiset pisut. Omalla lapsellani on jo nyt 5kk iässä selkeä rytmi sille miten tavaraa tulee vaippaan, joten hänen kanssaan pottailu aloitetaan kunhan 6kk tulee täyteen. :) Omat vanhempani ovat tehneen minun ja sisaruksieni kohdalla samoin ja vaipoista ollaankin päästy luopumaan jo vuoden iässä. Se on toki yksilöllistä milloin lapsii oppii näyttämään hädän ja hakeutumaan potalle.Jokainen lapsi noudattaa tässä omaa rytmiään ja hiljaa hyvä tulee, oli ikä mikä tahansa :) Ennemmin ehkä kehottaisin Heliä tutkimaan milloin Lukaksella on hätä ja aluksi ihan vaikka vain kerran päivässä unien jälkeen käyttämään pottaa, huisien kehujen saattelemana pelkästä onnistuneesta istumisesta! Ja jos tuntuu sille että Lukas ei ole vielä valmis, niin sitten vain lykkäät sitä aloitusta. Kyllä Lukaskin tulee huomaamaan miten siistiä on kulkea ilman vaippaa! :D

   Poista
  4. Anonyymi21.5.13

   mutta ihan mll:n sivujen mukaan lapsi ei kykene pidättämään ennen 2 vuoden ikää :)

   Poista
  5. Meillä aloitettiin esikoisen kanssa pottailu ennen 1vuoden ikää ja silloin saatiinkin tuloksia pottaan, tätä kesti hetken kunnes tuli taantuma. No ennen kahden vuoden ikää yritettiin taas potattaa mutta siitä tuli vain huutoa eikä potalla istuttu kuin nano sekuntti kunnes ampaistiin ylös, nyt vihdoin poika 2v8kk aloitti pottailun viime perjantaina ja nyt kolmatta päivää niin ettei yhdetkään housut ole kastuneet ja ilmoittaa jopa itse kun on hätä :) Varmasti aloittelen kuopuksen kanssa noin vuoden iässä, hän saa sitten ottaa mallia isoveljeltä kuinka potalla käydään ja toivottavasti päivä kuivaksi opitaan nopeammin.

   Poista
 11. Tiedän erään äidin joka on alusta asti vessattanu vauvaa,eli ei oo käyttäny vaippoja päivisin ollenkaan.. Itse en kyllä huomaa milloin Leevillä on vessahätä :D

  VastaaPoista
 12. Anonyymi19.5.13

  mä ostin mun tytölle potan kun hän oli 7kk ja heti alettiin harjotteleen. eka istumalla tuloksena olikin kakka. Kannattaa antaa lapselle kirja mitä lueskella potalla ollessa ni ei välttis iha heti ole siitä nousemassa. Meillä iha mukavasti alko sit sujumaan tuo pottailu ja monesti ite aina sano jos on hätä. yhessä vaiheessa tytöllä oli sellane tapa et haki potan ja meni eteisen vaatekaappiin sit kakalle :D halus rauhassa olla ja tehä :) päiväkuivaksi tyttö tuli siin kaks vuotiaana, meni potalle omia aikojaan. välillä piti muistutella jos ei ollu vähään aikaan käyny. nyt tyttö on 2½vuotta ja pikkusisko syntyi vajaa neljä kk sitte. en tiiä vaikuttiko vauvan tulo sit sen et tyttö hieman "taantui" ja pissoja tulee nyt taas enempi housuun :( käy kyllä potallaki mut monesti on jo tipat housuissa.. no ei muuta ku ajan kanssa mennään eteenpäin ni eiköhä tää tästä. mut tsemppiä teilleki pottaharjotteluun !

  VastaaPoista
 13. Just Lukaksen värinen potta! :--) Siitä se pikkuhiljaa eikö tosiaankaan kannata stressiä ottaa. :)

  VastaaPoista
 14. Anonyymi19.5.13

  Mä aloitin nyt meidän 6kk kanssa pottaharjottelun. Aluksi siis ideana vaan se että aina unien jälkeen potalle ja usein sinne pissat tuleekin. Meidän sälli siis enää vain harvoin nukkuessaan kastelee vaippaa, mutta melko pian herättyään tulee sitten pisut joten potalle on helppo viedä ja se on pojastakin hassua istuskella siinä. :D Yksi syy siihen että aloitettiin näin "ajoissa" on nimenomaan tuo ettei poika tosiaan öisinkään enää vaippaa kastele, ellei sitten vedä jotain 14h maratonunia. :D

  VastaaPoista
 15. Ite aattelin kokeilla tällaisia potta tarroja http://www.hattentatti.fi/index.php?cPath=63_361_43 sitten kun on ajankohtaista. En sitten tiedä ovatko ihan turhia, mutta hauska idea ainakin on :D

  VastaaPoista
 16. Anonyymi20.5.13

  Meillä potta on kaivettu esille kun 2v. lähenee. Silloin kun huomaan että lapsi tunnistaa hädän. Menee verhon taakse, sohvan taakse ym. kakalle eli itse hakeutuu tiettyyn paikkaan kun hätä tulee. Tuolloin on napattu vaippa pois. Kaksi ekää on ollu päivä ja yökuivia heti 2v. kun on täyttäny. Kolmas 1v11kk ja neljäskin toivottavasti samoihin aikoihin. Mielestäni pottailu tuota ennen on ihan turhaa ja liian aikainen pottailu saattaa olla jopa haitaksi.

  Tuo kannattaa lukaista:

  http://www.mll.fi/vanhempainnetti/tukivinkit/lapsi_oppii_kuivaksi/

  VastaaPoista
 17. Anonyymi20.5.13

  no aika myöhään ostitte kyllä potan, tiiän esim että pari tyyppiä jolla on n.9kk ikäisiä lapsia niin antaa jonkun pikku namin kun osaa tehdä asiansa pottaan jo itse...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi20.5.13

   Ei mun mielestä mitenkään myöhään :D. Monet neuvolatädit suosittelee pottailua vasta kun lapsi osaa kävellä...

   Poista
 18. Mä en usko et me otetaan pottaa käyttöön, ennenkuin Liam on 1v. Tai eihän sitä voi tietää, tilanteen mukaan mennään. Mä tiedän muutaman joilla on Liamin ikäiset lapset ja he ovat istuttaneet niitä potalla jo kuukauden, musta se on jotenkin älytöntä. :D Mut jokainen tavallaan...

  VastaaPoista
 19. Kiitos kaikille kommista :)

  VastaaPoista
 20. Anonyymi22.5.13

  Me aloitettiin tytön ollessa 1v 3kk Päivä kuiva tyttö on ollut 1v 8kk ikäisestä.

  VastaaPoista