24.2.2014

Saako lapsen kuvia laittaa nettiin?

Päätin tehdä aiheesta mielipide -postauksen videon muodossa. 
Kannattaa vaihtaa videon laaduksi 480p!
Väärin vai oikein?


20 kommenttia:

 1. Ite oon kans miettinyt tätä aihetta tosi paljon, etenkin nyt kun Jasper on jo kohta 3 vuotias. En tiedä viitsinkö laittaa enään sen jälkeen Jasperista kauheesti kuvia ja tietoa blogiin kun se täyttää 3... Vaikee aihe :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, on! Saa nähä sit ku Lukas on 3v et näkyyks sitä enää tääl. Oon vähentäny sen näkymistä koko ajan.

   Poista
 2. Mulla henkilökohtaisesti on tässä asiassa hieman tiukempi linja, mutta osittain se johtuu kyllä ihan siitäkin, että mieheni ei anna lupaa laittaa lapsen/lastemme kuvia blogiin kaiken kansan nähtäville. :) Toki mun blogissa on joskus ollut kaukaa otettuja kuvia lapsesta tai takaraivo tms. tunnistamatonta, mutta koen kyllä itsekin nykyään tärkeänä suojella lastani blogi"julkisuudelta" (vaikka pidänkin aika pientä blogia). Tai siis etenkin nyt kun lapseni alkaa olla jo ihan oman itsensä näköinen eikä enää joku suht randomvauva tms. :D Vaikea selittää.

  Mut en mä nyt todellakaan muita oo tuomitsemassa, vaikka lapset näkyis blogissa. Mun mielestä sun blogissa lapsi kuitenkin on näkynyt ihan hyvällä maulla ja luontevasti. :)

  Joskus oon kyllä joitakin blogeja lukiessa melkein pahoittanut mieleni lapsen puolesta, kun heitä käytetään ihan kuin vaatehenkareina ja mainosmalleina ja kaikki itkukuvatkin laitetaan blogiin. :( Tai että tuntuu, että lapsen koko elämä on yksityiskohtaisesti netissä, joskus nolommissakin yhteyksissä.

  Mulla itsellä blogi on muutenkin nimenomaan MUN blogi eikä niin vahvasti esim. koko meidän perheen. Se äitiys ei tosiaankaan oo itsellä ihan päällimmäisenä blogia kirjoittaessakaan, niin itselle koen tämän linjan sopivan oikein hyvin.

  Se on niin kakspiippuinen juttu; toisaalta lasten näkyminen blogissa tuo blogista jotenkin tosi läheisen ja samaistuttavamman kuvan, toisaalta liika näkyminen voi ahdistaa, kun alkaa miettiä, mitä lapsi itse tuumaa 15-20 vuoden päästä asiasta.

  VastaaPoista
 3. Miks kukaa noin pieni kävis netissä ja kattelis jotain blogia? Itte oon kertonu meidän tytön aivokasvaimesta avoimesti. Varmaan sit ku tytöt oikeen kasvaa (jos siis on enää blogia sillon) niin en enää julkase naamakuvia? Sitä pitää miettii sit, nyt tytöt vasta 5kk.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyl Lukas on ollu joskus mun sylissä ja ollaan katottu yhdessä toisesta blogista jotain videopostausta missä on sen blogin pitäjän lapsi :) Mutta ei siis Lukas muista, eikä tunne sitä lasta enää isona. Siksi vaan tosta höpötin, koska sain joskus kysymyksen et ''mitä luulet et lukas aattelee sit isompana vaikka koulussa, ku se on ollu vauvasta asti blogijulkkis''

   Oon lueskellukki sun blogii

   Poista
 4. Juuso 3kk koitti kauheesti jutella teille. :D

  Mä en oikein ymmärrä miks nimenomaan näistä lapsien kuvista tehdään niin iso haloo, vaikka me vanhemmat päätetään niin monesta muustakin lapsiin liittyvistä asioista ilman, että pienet voi niihin vaikuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha ihana<3 Lukas vaan rekkaa hoilaa :DD

   En mäkään ymmärrä :)

   Poista
 5. Mun mielestä saahan niitä laittaa mut itte en enää hirveesti kehtaa, enkä laita Vilistä facebookiinkaan kuvia mistä Vilin naama näkyy. Se on ihan vaan periaatteesta ollu kyse, koska H ei halunnu Vilin kuvia faceen, (blogiin laittamisesta kysyin aina luvan mut ei oo sitäkään enää ja toiseen blogiin harvoin ees laitan mitään). Nii ja oon sitäki miettiny et laitoin aika "turhaan" Vilin kuvia ylipäätään nettiin, kun pidin blogia niin vähän aikaa ja sen lopetin, että ois ne voinu jättää laittamattakin.

  Mun mielestä ei ois ollu kivaa isompana saaha tietää että äiti on pitänyt blogia, missä näkyy mun vauvakuvia, ois vaan nolottanut. :D Hahhah! Mut oon vertaillu vauvakirjasta ja omasta neuvolakortista Vilin kanssa vauva-vuosia.

  VastaaPoista
 6. Tää on kyllä niin kakspiippunen juttu! Mun mielestä kuvia voi laittaa, hyvän maun mukaisesti. Eli mulla ehtona on että voin julkaista kuvan, jonka voisin julkaista itsestänikin.. En tiedä tajusitko mitä ajan takaa. :D Nyt kun Nea täytti 1vee, en julkaise enää blogin puolella kasvokuvia joista hänet voisi helposti tunnistaa. Tai siis en laita kuvia jossa katsoo kameraan suoraan.. :D Enkä laita myöskään niitä "parhaimpia" otoksia enää nettiin, ne menee ihan vaan suoraan kotialbumiin.. :) Enkä myöskään mitään noloja kuvia, itkukuvia tms. Lisäks länttään joka kuvaan vielä varmuuden vuoksi vesileiman, vaikka kuvasta ei Neaa tunnistaisikaan xD

  VastaaPoista
 7. Anonyymi24.2.14

  En itse ainakaan laittaisi. Itselläni on perheestämme blogi jossa on salasana. Sitä lukee perhe, sukulaiset ja ystävät.

  Yhden tytön pitämässä blogissa näkyy myös kuva jossa on Lukas. En tiedä oletko antanut lupaa siihen. Mutta tyttö kerää hauskoja kuvia netistä blogiinsa ja on laittanut kuvan jossa on Lukas ja vanha mies ja niillä on ihan samanlainen ilme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voitko linkata sen tytön blogin tähän tai muuten en usko :) Mä kato nään kaikkien vierailijoiden ip-osoitteet ;)

   Poista
 8. Mun mielestä hyvällä maulla laitetut kuvat on ihan ok..ei siis mitään mitä voisi väärinkäyttää esim.uimarantakuvat..itse olen myös oman poikani kanssa asiasta keskustellut:)

  VastaaPoista
 9. Musta tuntuu ainakin nyt, etten laittaisi lastani sosiaaliseen mediaan, ehkä harkiten facebookiin. Musta tuntuisi itsestäni vähän irvokkaalta ajatella, että mun äiti olis kirjottanu/kuvannu/videoinu tuhansille ihmisille mun hampaiden puhkeemisesta, kiukuttelusta, puklailusta, potalle oppimisesta jne. jne.

  Jotenki ehkä sekin tuntuu pahalta, että moni tekee nykyään rahaa blogeillaan. Ei siinä mitään, ttä saa rahaa siitä että itse esittelee itseään, mutta että tienaa sillä että päästää ihmiset koko perheensä elämään tuntuu jotenkin kyseenalaiselta, varsinkin kun ne pienimmät jäsenet ei tosiaan voi asiasta itse päättää.

  En tuomitse sua tai ketään siitä, että on päätynyt toisenlaiseen ratkaisuun, mutta ite ehkä tekisin toisin :) Vaikka mistä sitä tietää, ei oo kauheen ajankohtasta :D

  VastaaPoista
 10. Me sovittiin Joonaksen kanssa ettei pojusta laiteta mitään kuvia facebookkiin tai blogiin, koska meistä ne ei sinne kuulu, mutta ei me kuitenkaan tuomita sellaisia ihmisiä jotka laittaa omasta lapsestaan kuvia. Se on ihan oma päätös vaikka varovaisuutta kannattaa noudattaa. Esim mun muutama fb kaveri on laittanut kylpykuvan alastomasta pojastaan ja puolialastomasta tytöstä kuvan kun hänellä oli vesirokko :( Sellaset kuvat jos pääsee jonnekin leviämään niin..huh.

  Hyvä että toit tän asian esille :)

  VastaaPoista
 11. Jos mä saan joskus lapsen nii kyllä laittaisin siitä varmaa jotai yhteiskuvia ja sit sen kasvusta,mutta ei mun blogista koskaa mikää äitiysblogi tulis :D Kyl nytki laitan poikaystävästä,lemmikeistä ja mun siskosta joka on 5v kuvia blogiini aina välillä. Ja vaikka mun sisko ei mun lapsi ookkaa,nii on hänestäki kuvia aina välillä mun blogista eikä musta siinä oo mitää väärää ku on ollut kivoja kuvia eikä mitää alasti suihkussa kuvia.. Kyl mun mielestä on tosi yleistä että laitetaa blogiin ja faceen kuvia lapsestaan enkä pidä sitä pahana ellei oo mitää alaston kuvia sitte.

  VastaaPoista
 12. Olen itse miettinyt tätä samaa asiaa viime viikot ja todennut, että lapsilla saa olla oma yksityisyys. Aika harvakseltaan olen lapsista henkilökohtaista laittanut, mutta nyt olen ajatellut karsia ne täysin pois, ja pitää blogin omien ajatusteni aarreaittana. Kestän kyllä, jos itse saan kritiikkiä blogiini, mutta en halua, että lapseni tulevat olemaan some:n arvostelun kohteena. Hyvän maun rajoissa kuvia otan vastedes, kuten kirjastopostauksessa, johon lopulta ujutun tekstiin omat ajatukseni, tekemättä lapsesta siinä numeroa. Olen harkinnut useiden vanhojen postausten tai edes kuvien piilottamista. En kuitenkaan tuomitse ketään, joka kertoo lapsestaan kaiken internettiin, uskon suurimman osan meistä tietävän, mikä on lapsemme parhaaksi. :)

  VastaaPoista
 13. http://mirandaslittlelife.blogspot.fi/2014/02/viikon-ruoat-lautasella-haaste.html

  Sulle on haaste! :)

  VastaaPoista
 14. Anonyymi25.2.14

  Aika vaikee aihe. Periaatteessa en ole puolesta tai vastaan, kunhan kuvat joissa lapsi esiintyy ovat asiallisessa yhteydessä esitetty. Vauva-blogeista on varmasti paljon vertaistukea samassa tilanteessa oleville ja olisi ikävää jos ne loppuisivat kokonaan. Nykyään on myöskin paljon blogeja, mikä on "turva" sekin jo sinällään...on vaikeaa jäädä kaikkien mieleen.

  Mun mielestä enemmän haittaa lapselle jonkun satunnaisen ohimenevän vauvablogin sijaan voi olla siitä, että hänen koko nimensä on julkista tietoa ja vieläpä jos nimi on yhdistettävissä kasvoihin, voidaan hänet tunnistaa vuosienkin päästä helposti, vaikka ulkonäkö olisikin muuttunut.

  Toisaalta lapselle voi koitua haittaa jo ihan siitäkin jos oma vanhempi on julkkis tai kirjoittaa tunnettua blogia, vaikkei lapsi itse esillä olisikaan. Siksi ehkä tärkeämpää olisi lapsenkin kannalta miettiä millaisen kuvan itsestään antaa ja mitä tuo julki, piti sitten blogia tai ei.

  VastaaPoista
 15. Tä on niin ristiriitanen aihe! Ite laitan pojastani, ja nyt tytöstäkin, kuvia blogiin ja muuallekin nettiin, mut jotenki ajan myötä must on tullu tarkempi. Ennen saatoin laittaa vaippakuvankin, mut nykyään se tuntuu väärältä. Muuten musta kuvien lisääminen on ihan ok, koska tällä hetkellä me vanhempina kuitenkin päätetään kaikista lapsiin liittyvistä asioista, niin se pätee myös tähän juttuun. Ei laps saa päättää itse myöskään, mitä vaatteita käyttää tai mitä ruokaa syö. Onko se sitten lapsen omia oikeuksia vastaan jos sille syöttää lihaa ja myöhemmin haluaakin olla kasvissyöjä? Ja ei se laps ole piilossa "julkisuudelta", vaikka sen kuvia ei netissä näkyisikään. Ei sitä vois varmaan sit kauppaankaan mennä, jollei haluais kenenkään häntä näkevän. Nojoo, ehkä vähän karrikoituja esimerkkejä, mutta musta vanhemmat tekevät ihan juuri niin kuin parhaaksi näkevät oman lapsensa kannalta. Kumpikin on oikein, jos niin itse päättää. Väärin se ei musta ole. Jos Anton tai Ada antaa mulle myöhemmin satikutia kaksoisleuka-kuvan laittamisesta ja julkisesta nolaamisesta niin otan tupenrapinat vastaan ilomielin :'D

  VastaaPoista
 16. Itekkin oon tätä miettiny ja toistakseks lisäilen kuvia neitistä, mutta kuitenkin pyrin laittamaan sellasia mitkä ei oo kovin noloja. Kuvat antaa aina niin kivan lisän blogiin, että siks en viihtis jättää niitä laittamatta. Ja en muista koskaan ottaa sellasia kuvia missä neitiä ei näkyis. Toistakseks siis laittelen kuvia. :)

  VastaaPoista